Uzaktan Süpervizyon ve Etik

purple clustered-petaled floewr

Bulaşıcı hastalık kaynaklı küresel bir sağlık kriziyle karşı karşıya olduğumuz şu günlerde, pek çok hizmet gibi eğitim-öğretimin de sanal ortamlara taşındığını görmekteyiz. Bu koşullar altında, psikolojik danışman eğitiminde önemli bir yere sahip olan süpervizyon uygulamasının da uzaktan verilebilmesi mümkün olmaktadır.

Süpervizyon, psikolojik danışman adaylarının bireysel ya da grupla psikolojik danışma uygulamalarını, meslekte daha deneyimli olan bir kişinin denetimi ve gözetimi altında yürütmesidir. Bu amaçla, danışan onamıyla oturumlarda alınan ses/ görüntü kayıtları ya da bu kayıtların deşifreleri süpervizöre sunulmakta ve geribildirim alınmaktadır. Geribildirimler, süpervizörle psikolojik danışman adayının bir araya geldiği bire bir süpervizyon oturumlarında ya da grup ortamında verilebilmektedir.

ACA (2014) etik kodlarına baktığımızda, uzaktan süpervizyon konusuna ilişkin düzenleme bulunduğunu görmekteyiz.

Öncelikle, süpervizörün uzaktan süpervizyon verebilmek için gerekli teknolojiyi kullanmada yetkin olması gerekmektedir. Elektronik yolla aktarılan bütün bilgilerin gizliliğini korumak için gereken bütün önlemlerin, yine süpervizör tarafından alınması gerekmektedir. Aynı şekilde, psikolojik danışman adayının da bu önlemleri aldığından emin olmak gerekmektedir.

Uzaktan süpervizyona özgü konuların, süpervizyon ilişkisi kurulmadan önce aydınlatılmış onam kapsamında psikolojik danışman adayına açıklanması gerekmektedir.

Elbette, ister uzaktan, ister yüz yüze olsun, süpervizörlerin eğitsel etkinliklerini etik biçimde yürütmesi beklenmektedir. Bu bağlamda, sanal ortamdaki elektronik iletişimlerde de tıpkı yüz yüze süpervizyondaki gibi sınırlar ve çift yönlü ilişkiler konusuna dikkat edilerek profesyonel sınırlar içinde kalınması gerekmektedir.

Süpervizyon ve meslek etiği konusunu, kitabımdan daha ayrıntılı okuyabilirsiniz.

Uzaktan süpervizyon ve etik konusunda ilginç bir okuma yapmak isterseniz, ACA'nın 2020 etik yarışmasında verilen uzaktan süpervizyon temalı  etik ikilemi ve birinci olan makaleyi aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz:

https://www.counseling.org/docs/default-source/default-document-library/ethicsprompt_doctoralcceb38f16116603abcacff0000bee5e7.pdf?sfvrsn=57fd582c_0

https://ct.counseling.org/2020/03/spotlight-on-the-aca-graduate-student-ethics-awards-for-doctoral-degree-students-winner/

https://www.pegem.net/kitabevi/177948-Psikolojik-Danismanlikta-Meslek-Etigi-ve-Yasal-Konular-kitabi.aspx



Photo Credit: Richard Burton from Unsplash

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Danışanlardan Hediye Kabul Etme

"Kaygan Zemin" Görüşü Nedir?

Meslek Etiğinde Çift Yönlü İlişkiler