Uzaktan Psikolojik Danışma ve Etik

macro photography of yellow flower

Sosyal mesafenin bireysel ve toplumsal sağlık açısından gerekli bulunduğu şu günlerde, pek çok profesyonel hizmetin uzaktan -yani teknoloji kanalıyla- verilebilmesi söz konusu olmuştur. Psikolojik danışma da uzaktan verilebilen hizmetler arasında bulunmaktadır. Uzaktan psikolojik danışma hizmeti vermede dikkat edilmesi gereken etik konuları, güncel uluslararası yaklaşımı referans alarak ele almak istiyorum.

Türk PDR Der (2006) etik kodlarında bu konu ele alınmadığından, konuya ilişkin vizyon kazanabilmek amacıyla uluslararası yaklaşımı incelemekte yarar bulunmaktadır. Hem ACA (2014), hem de ASCA (2016) etik kodları incelendiğinde, bu konuya ayrı bir yer verildiği görülmektedir. Bu hizmetle bağlantılı olarak, gizliliğin sınırları, aydınlatılmış onam, yetkinlik sınırları, sınırlar ve çift yönlü ilişkiler gibi konularda belirli etik kodlar bulunduğu dikkat çekmektedir.

Söz konusu kodları tek tek ele almak yerine, genel olarak konuya ilişkin nasıl bir yaklaşım sergilendiğini anlamak daha önemli görünmektedir.

Öncelikle, uzaktan psikolojik danışma hizmeti verecek profesyonellerin bu konuda yetkinlik sahibi olması gerektiği anlaşılmaktadır. Bu noktada, uzaktan psikolojik danışma hizmeti vermeye ilişkin teknik, etik ve yasal bilgi ve becerilere sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca, uzaktan psikolojik danışma uygulamalarında, danışandan alınan bilgilerin gizliliğini korumada önlemler alınması büyük önem taşımaktadır. Alınan bütün teknolojik önlemlere karşın (virüs koruma programları, şifreli giriş gibi), teknoloji kullanımında veri güvenliğini tehdit eden (örneğin hackerların ya da yetkisi olmayan kişilerin biz farkında olmadan verilere erişebilmesi gibi) pek çok  dış etken olabilmektedir.

Aydınlatılmış onam kapsamında, danışanın gizliliğin sınırları konusunda bilgilendirilmesi önem taşımaktadır. Aydınlatılmış onam bağlamında, uzaktan psikolojik danışma yönteminin yararlarının yanında sınırlılıklarının da danışana anlatılması gerekmektedir. Yöntemin etkisi zayıf bulunduğunda, danışanın yüz yüze psikolojik danışma hizmeti alabilmesi için gerekli yönlendirmenin yapılması önem taşımaktadır.

Danışanların teknoloji kullanımında yetkin olduğundan emin olmak da, bu hizmeti vermeden önce hesaba katılması gereken noktalar arasındadır.

Son olarak, sanal ortamda psikolojik danışma yaparken de, profesyonel sınırların korunmaya devam edilmesi etik açıdan önem taşımaktadır.


Bu konuda ilginç bir okuma yapmak isterseniz, ACA'nın lisansüstü PDR öğrencileri arasında yaptığı etik konulu yarışmada 2020 yılının kazananı olan makaleyi aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz:

https://ct.counseling.org/2020/03/spotlight-on-the-aca-graduate-student-ethics-awards-for-masters-degree-students-winner/    





Photo Credit: Valeria Turkova from Unsplash

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Danışanlardan Hediye Kabul Etme

"Kaygan Zemin" Görüşü Nedir?

Meslek Etiğinde Çift Yönlü İlişkiler