Meslek Etiğine Uygun Kendini Açma




Geleneksel psikodinamik yaklaşımların ve modernist kaygan zeminci görüşlerin aksine, psikolojik danışman eğitiminde benimsenen hümanist yaklaşımın etkisiyle, kendini açmanın sıklıkla bir danışma becerisi olarak öğretildiğini görmekteyiz. Oysa, etik açıdan bakıldığında, kendini açmanın aslında ne kadar özenli yapılması gerektiğini anlıyoruz.  

Kendini açma konusu, psikolojik danışman ve danışan arasındaki sınırlar konusuyla ilgilidir. Ayrıca, danışma esnasında dile gelen bu tür sözlü kendini açmalar, kasıtlı türden kendini açma olduğundan, önceden tasarlanması ve etik açıdan uygunluğunun değerlendirilmesi mümkün olabilmektedir. 

Etik açıdan uygun kendini açmada temel prensip, danışanı yük altında bırakacak, onu sıkıntıya sokacak türde ve gereğinden fazla bilgi verdiğimiz kendini açma yapmamak olmalıdır. Danışana zarar veren ya da istismar edici türdeki kendini açma etik değildir. Psikolojik danışman, sadece danışan yararını gözeterek ve danışma hedeflerine hizmet eden türde kendini açma yaptığında etik bir kendini açma yapmaktadır.

Kitabımda Sınırlar ve Çift Yönlü İlişkiler başlıklı bölümde bu konuya daha ayrıntılı yer ayırmaktayım:

https://www.pegem.net/kitabevi/177948-Psikolojik-Danismanlikta-Meslek-Etigi-ve-Yasal-Konular-kitabi.aspx


Rahşan Çetinkaya

  

Photo Credit: Eliza Diamond from Unsplash

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Danışanlardan Hediye Kabul Etme

"Kaygan Zemin" Görüşü Nedir?

Meslek Etiğinde Çift Yönlü İlişkiler